«… το αίσθημα της πιο πλατιάς ελευθερίας καθρεφτίζεται στη φύση του νησιού μου, που ακουμπά από το ’να μέρος στην Ακαρνανία κι απ’ τ’ άλλο έχει μπροστά του το Ιόνιο πέλαγο ανοιχτό ως τη Σικελία…».

Είναι ο βιωμένος λόγος του Άγγελου Σικελιανού για το νησί του, που σε καλεί να το γνωρίσεις, να το χαρείς και να ανακαλύψεις πολλές από τις φυσικές ομορφιές του στις ακροθαλασσιές και τα νησιά του, τις κοιλάδες και τα βουνά του, τους οικισμούς του με τα σπίτια και τους ανθρώπους του. Η γνωριμία με τις ποιότητές του θα σε συγκινήσουν και θα ανατινάξουν το καθημερινό και το συνηθισμένο, βάζοντας στη θέση τους το αναπάντεχο και το πρωτόγνωρο.

Όμοιες χαρές θα νιώσεις αν σκύψεις στη μυθολογική και ιστορική διαδρομή της Λευκάδας, ανακαλύπτοντας και τα σημάδια τους στον τόπο, αρχίζοντας από τη θεωρία ότι εδώ είναι η ομηρική Ιθάκη, με τη γεωγραφία της Οδύσσειας να απλώνεται σ’ όλη την έκτασή της, χάρη στην ανεξάντλητη ποικιλία του ανάγλυφου του εδάφους της, που εξάπτει τη φαντασία και στομώνει την αναζήτηση αποδείξεων. Στο ακρωτήριο του Λευκάτα θα αναζητήσεις τη Σαπφώ και τους απογοητευμένους του έρωτα με τις απελπισμένες επιλογές λύτρωσης, που βρήκαν τόσο σπουδαία διάδοση και δεξίωση σε όλες τις μορφές της αρχαίας και νεότερης παγκόσμιας τέχνης. Τα αρχαιολογικά ευρήματα από την Αρχαία Λευκάδα βρίσκονται, λαμπρά και διδακτικά εκτεθειμένα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας. Οι αποτοιχισμένες αριστουργηματικές τοιχογραφίες της Μονής Οδηγήτριας βρίσκονται στην κεντρική έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου της Αθήνας. Οι μεταβυζαντινές εικόνες της Λευκάδας είναι επισκέψιμες στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας και στο Μουσείο της Μονής Φανερωμένης, ενώ το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού είναι το νέο λαμπρό απόκτημα της Λευκάδας για τον μεγαλύτερο ποιητή της, ένα από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, ποιητή οικουμενικό.

Στην πόλη και στα χωριά θα βρεις φιλόξενους και καλόκαρδους ανθρώπους. Τους τελευταίους από εκείνες τις γενιές των αγωνιστών της σκληρής ζωής και της γης, που διαμόρφωσαν τον λευκαδίτικο βραχότοπο σε περιβόλι, που τώρα τον ξανάφερε η εγκατάλειψη στην άγρια ακαλλιέργητη μορφή του. Θα βρεις όμως και τους ανθρώπους των νεότερων γενεών, που στράφηκαν επαγγελματικά στην οργανωμένη υποδοχή και τη δεξίωση των χιλιάδων ξένων επισκεπτών, που φτάνουν στο νησί τόσο εύκολα, χωρίς να πλεύσουν στη θάλασσα. Εδώ βρίσκουν σύγχρονες υποδομές, καταλύματα με ανέσεις, πρόθυμη περιποίηση και ανθρώπινη παρουσία.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ
ΟΜΟΤΙΜΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ


Σύντομα και ελεγμένα στοιχεία για την ιστορία της Λευκάδας

Τουριστικοί οδηγοί σε ηλεκτρονική μορφή